Kirstine Falk

Illustrator Kirstine Falk:
Det hele behøver ikke være så alvorligt!

Det er så svært at skrive om sig selv. For mig er det især ikke nemt – jeg er nemlig ordblind.
Derfor har jeg lagt mine ord i hænderne på mit agentur, The Danish Sales Agency.
Take it away!

 

Kirstine Falk er en som en lille tornado af krøller og ord, begejstring og inspiration. Hun forstår at indtage et rum uden at dominere det. Hendes udstråling er noget helt specielt
og hun taler med hele kroppen, mens hendes ansigt skifter mellem dyb alvor og fjollede grin. Hun bevæger sig hurtigt og når hun fortæller, er det tydeligt, at hun tænker i billeder,
som hun prøver at give videre med ord. Men ordene må give fortabt, for det er igennem hendes illustrationer, at Kirstine virkelig fortæller historier.

Kirstine Falk bor og arbejder i Aarhus, hvor hun har tegnestue hos Interiørfabrikken, som også sælger hendes illustrationer. Hun er uddannet beklædningsdesigner fra Moteskolen Esmod i Oslo og har i mange år arbejdet med maleri og grafik. Hun er specialiseret i håndtegning med blyantstreg, som hun har kombineret med gouache og akvareller.
Tidligere har hun arbejdet med akryl og kollagemalerier, inden hun kastede sig over illustrationer, som hun har fokuseret på de seneste to år.

 

Illustrationer med historier og holdninger

Kirstines værker spænder meget bredt. Fra farveeksplosioner til sarte aftryk af akvareller og helt over i en anden verden, som består af stregtegninger, der leger med lys og skygge i sorte og grå skraveringer. Alt sammen stadig med en streg, der er tydelig og genkendelig. En balancegang, som hun hele tiden leger med og udfordrer. Man skal genkende Kirstines illustrationer – også når hun afprøver noget nyt.

Hendes univers er barnligt og fornøjeligt, men samtidig også surrealistisk og underfundigt med en alvorlig side. Effekten afhænger af, hvem man er og hvordan man vælger at se det. Ligesom med H.C. Andersens eventyr. ”Det hele behøver jo ikke være så alvorligt, man skal ikke tage alting så seriøst. Man må gerne grine af mine ting og glædes over dem, men man må også godt se, at de er tvetydige. Der ligger jo en historie bag.”

Netop det at fortælle en historie, er det Kirstine stræber imod og glædes ved. Selve det at skabe noget gør hende glad. I sin tid gik hun fra malerier til illustrationer fordi det var nemmere at få historien frem i illustrationen. Kirstine lader sig inspirere af alt fra farver til fotografier, som hun bruger på moodboards og kollager. Nogle gange får hun lyst til at bruge en bestemt farve og så kommer der en historie og et billede ud af det.

 

Alting kan være inspiration

Da jeg spørger Kirstine, hvor hun henter sin inspiration, siger hun, at den kommer alle steder fra. Kreativiteten er der hele tiden og derfor har hun en notesbog, som hun skriver
ideer ned i. Den kan hun tage frem og arbejde videre med:

Nogle ideer skriver jeg ned. Andre gange står der et billede og en historie helt klar for mig. Jeg kan se den og så sætter jeg mig ned og tegner. Andre gange er det noget jeg tænker meget over, før jeg overhovedet tegner en streg” siger Kirstine.

Som hun selv forklarer det, så kan det hele starte med en idé, som er opstået ud fra noget, som er meget oppe i tiden, hvad end det er trends eller problematikker, som viser sig i samfundet: ”Så går jeg længe og tænker over det. Ser det fra flere vinkler og udvider perspektivet. Meget af processensker i mit hoved”.

 

”Alt hun ville var at danse” er opstået ud fra Kirstines tanker omkring den debat, der er omkring kroppen og det perfekte. Vi snakker enormt meget om træning og vægt, men også om at have lov til bare at være mennesker. Det er sådan danse-damerne er blevet til. Med fyldige former og kraftige lår, men også med små fødder og elegante bevægelser. De ser helt afslappede ud, mens de svæver omkring med deres tunge kroppe. De er en kommentar på netop den diskussion, for de er jo perfekte som de er. Billedet er også i fint samspil med titlen: alt hun ville var at danse – ikke diskutere, hvordan hun ser ud, mens hun danser.

 

 

Kirstines værker er både til børn og voksne. Det handler altid om øjnene, der ser. Kirstine laver aldrig mere end 100 eksemplarer af hver illustration, hvilket gør værkerne til limited editions. På den måde er der altid plads til nye ideer og dem, der har en Kirstine Falk illustration hængende, har en garanti for, at deres billede er noget helt specielt.