Relove and Roses

Butik Gejst, som du nok ved, går ind for genbrug, det bæredygtige og upcoming design. Jeg elsker de ting, som giver mening, og der har en historie at fortælle. Det er spændende, interessant, og jeg elsker når folk har historier at fortælle – og hvis man kan overføre det til tøj, synes jeg bare det bliver endnu federe. Derfor passer Relove and Roses perfekt ind i butikken. Relove and Roses er grundlagt af Mia Staunsager. Mærket består af sindssygt fine “genbrugs” kimonoer, hårbånd, make-up tasker, tasker og puder, der bliver syet af smukke indiske vintage silke- og bomuldssarier og silke fra japanske vintage kimonoer. Derudover findes der også perlearmbånd af fine glasperler, lavet af kvinder i Nepal. Alt er unika upcycling, genbrug og vintage – enten i deres oprindelige form eller omdannet til nye ting. I Gejst finder du et udvalg af kimonoerne, hårbånd, armbåndene, make-up taskerne og puder.

Min praktikant Pia Vestmar har lavet et interview over telefonen sammen med Mia, så I også kan se hvad Mia laver, tankerne bag Relove and Roses, og alle de andre spændende ting, der er at fortælle:

Tanken bag hele Relove and Roses er genbrug – genbrug af alle de smukke materialer og kreationer der rundt omkring i verden – “der er så mange ting i verden i forvejen, at vi lige så godt kan genbruge det”. Mia er fascineret af historien, som et stykke tøj kan have – det har været vidne til andres liv og traditioner, og at en ny kvinde vil købe det, glædes over det og fortsætte historien. Først startede kreationerne af hårbåndene, og derefter kom alt det andet til.

Mia designer selv alle de ting som er lavet i Danmark og Indien. Vintage tingene, hvor det bl.a. kan være japanske kimonoer, uzbekiske kåber, vietnamesiske tribal jakker, køber hun hjem og ofte bruges de som de er. Nogle gange skal de repareres lidt eller sy en lomme på eller andet, men oftest sælges de videre i deres oprindelige form.

 

Jeg spurgte desuden om, hvordan Mia ellers bruger genbrug selv i sin hverdag, og hvordan hun gør verden opmærksom på, at genbrug er noget alle burde gøre. Hertil kom svarene ud om, at loppemarkeder er et hit hos Mia, og hendes familie – her finder hun fx alt sit tøj selv, mikser det sammen, og mikser det også nogen gange sammen med de kreationer, som hun selv sælger/designer. Mia har altid gået på loppemarkeder, og har forsøgt at føre genbrugs genet videre til sine børn, fordi hun også vil vise dem, at det vigtigt og smart for verden – igen driver genbrugstanken hende. Børnene har altid enten fundet legetøj, tøj, og hendes 23-årige datter er også blevet en flittig bruger. Det er noget, som Mia er stolt af, og håber det går videre.

Mia har forstået det – genbrug er fedt og bæredygtigt for os alle sammen!